Kapitalnet
StartSparaTjänaLånaBoktips (ny!)Om KapitalnetSlut  

Mäklarstatistik

Både när du ska köpa och sälja bostad är det bra att veta prisbilden i stort. Därför finns det också massor av statistik i ämnet. Det mesta går dessutom att hitta helt gratis. Här får du tips om fyra bra ställen att titta efter huspriser, lägenhetspriser och olika nyckeltal på.

Mäklarstatistik är ett samarbete mellan Mäklarsamfundet, Fastighetsbyråns och Svensk Fastighetsförmedlings medlemmar. Dom rapporterar varje månad in sina försäljningspriser och sammanställer till Mäklarstatistik.se. Där kan du sen hitta snittpriser per objekt eller per kvadratmeter, K/T-värde och prisutveckling. Allt är snyggt uppdelat på bostadsrätter, villor och fritidshus samt per län och per kommun. Dom redovisar också en tendens baserad på köp där tillträde och lagfart ännu ej skett.

På SBAB har dom börjat publicera bostadspriser i storstäderna - Stockholm, Göteborg och Malmö - med kringområden. Här finns både lägenhetspriser och villapriser representerade, men inte fritidshus. Dels genomsnittspris per objekt och per kvadratmeter, dels faktiska priser på dom senaste 100 objekten i vardera kommun.

Statistiska Centralbyrån, SCB, har givetvis också prisstatistik för bostäder. Dock har dom bara prisinformation för så kallade småhus för permanentboende. Där innefattas friliggande en- och tvåbostadshus samt rad- och kedjehus. Dom ger dig förutom medelpriset och procentuell prisförändring även K/T-tal för såväl senaste- som föregående period, och även för föregående år.

Det sista tipset är om tjänsten Bopriset från Värderingsdata. Här är det priser på villor och fritidshus som finns att tillgå. Dels försäljningar från dom tre senaste månadernas plottade på klickbara kartor. Dels tabeller med nyckeltal på både kommun- och församlingsnivå samt diagram som beskriver prisutvecklingen. Dom har också några betaltjänster för den som vill ha ännu mer. Bland annat kan dom erbjuda information om grannarna eller taxeringsinformation för en specifik fastighet.

» Mäklarstatistik (Mäklarstatistik.se)
» Storstadsguiden (SBAB)
» Fastighetspriser och lagfarter (SCB)
» Bopriset (Värderingsdata)

Denna sida uppdaterades senast 20110716

Tipsa om denna sida!