Kapitalnet
StartSparaTjänaLånaBoktips (ny!)Om KapitalnetSlut  

Ränta på ränta

Ränta på ränta är ett begrepp som gör oss insatta varma i hjärtat. Det handlar om hur pengar växer exponentiellt när dom är placerade så dom ger avkastning. Detta på grund av att du året efter får avkastning även på föregående års avkastning. Låt mig dra ett exempel.

Säg att du vid årets start har 10.000 på ett sparkonto där det är 4% ränta. Du kommer då vid årets slut få 400 kronor i ränta på dina sparpengar, varav 30% måste betalas i skatt. Den effektiva räntan är alltså bara 2,8%, så kvar till dig blir det 280 kronor. Känner du dig lurad, så tänk som Mona Sahlin; Det är häftigt att betala skatt!

Året där på så kommer du hur som helst att utöver räntan på dina 10.000 även få ränta på räntan - alltså på totalt 10.280. Du får då 288 kronor i ränta efter skatt. Året efter får du 296 kronor, och ytterligare nästa år 304 kronor. Räknar du ihop allt har du nu 11.168 kronor på kontot. En avkastning på 1.168 kronor eller 11,7% på fyra år. Per år motsvarar det 2,9%, alltså 10 punkter högre tack vare ränta-på-ränta-effekten. För varje år så ökar effekten, så efter 10 år är den effektiva räntan nästan 3,2%.

Efter 26 år är den effektiva räntan över 4% och ränta-på-ränta-effekten har neutraliserat skatten! Lyckas du uppnå en avkastning på 10% räcker det dock med 11 år för samma bedrift.

Dessa skatteeffekter gör sparande i aktier och fonder extra lönsamt eftersom du då inte beskattas förrän du säljer. Du kommer alltså få ränta-på-ränta-effekt på hela avkastningen genom åren och bara åka på skatt när du cashar in.

Här nedanför har jag lagt en kalkylator där du själv kan testa ränta-på-ränta-effekten.

Startbelopp: kronor
Månadsbelopp: kronor uppräkningsprocent/årsskifte
Förväntad avkastning: procent/år räkna av skatt
Spartid: antal år
Växla till avancerat läge
Nettobelopp: kronor
Kontobalans: kronor
Denna sida uppdaterades senast 20110716

Tipsa om denna sida!