Kapitalnet
StartSparaTjänaLånaBoktips (ny!)Om KapitalnetSlut  

Löneförhandla

För dom flesta förhandlas lönen om en gång per år, ofta om våren, och i stort sett alla får också högre lön då. En sak som skiljer markant är dock hur mycket högre lönen blir. För vissa så är löneökningen kollektivavtalad eller mer eller mindre skriven i sten av andra anledningar, men för många finns det tillfälle att argumentera för sin löneutveckling själv.

För dig som vill göra en bra löneförhandling finns det massor av tips att hitta på nätet. Här nedan har jag sammanställt länkar till några av dessa. Personligen tycker jag att det viktigaste är att vara rak och ärlig, men att inte dra sig för att slå sig för bröstet. Se också till att vara bestämd med vad du vill och att inte nöja dig innan du faktiskt är nöjd. Det viktigaste är dock naturligtvis att ha gjort ett bra jobb!

Att tänka på lite extra för dig som kommit upp i lön så pass att du åkt på statlig skatt (år 2010 ligger brytpunkten på 367 600) är att fundera över andra kompensationer än lön. Detta eftersom du kommer betala 20 % extra i skatt på all löneförhöjning. Det vanligaste är höjd avsättning till Tjänstepension (klicka för mer information), men det finns alla möjliga andra kreativa förmåner. Städning i hemmet och barnpassning är två som inte är speciellt ovanliga.

Denna sida uppdaterades senast 20110716

Tipsa om denna sida!